Reserveren

Fruitteeltbedrijf

Geniet van de bloei en groei van Nederlandse appels en peren

Wij zijn Johan en Lilian Dobbelaar en vertellen u graag wat meer over ons fruitteeltbedrijf.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het gebied waar wij nu wonen ingepolderd. De Quarlespolder is één van de jongste agrarische polders van Nederland.

De ouders van Johan zijn in de winter van 1955 gestart met het inplanten van kleine fruitboompjes. Na een periode van ongeveer 4 jaar zijn de jonge boompjes in volle productie en dragen zij kwalitatief goed en mooi gekleurd fruit.

In het voorjaar verschijnen de bloemknopjes aan de takken van de bomen. Die bloemenpracht groeit vervolgens uit tot kleine vruchtjes. Gedurende de zomerperiode groeien de appels en peren verder totdat de juiste grootte en de juiste smaak is bereikt. Al dat groeien en bloeien gaat niet vanzelf. Het hele jaar dienen de bomen, bloemen en vruchten te worden beschermd tegen allerlei ziekten en plagen en niet te vergeten tegen extreme weersomstandigheden.

In de maanden september en oktober worden de heerlijke appels en peren geplukt. Een erg drukke en hectische periode! Het is erg belangrijk om op het juiste tijdstip te plukken, niet te vroeg, maar zeker ook niet te laat. Het juiste pluktijdstip is zeer bepalend voor een goede kwaliteit van onze producten.

Het geplukte fruit wordt daarna opgeslagen in onze koeling. Ons bedrijf houdt zich ook bezig met het opwekken van groene energie, wij streven er naar om zo veel als mogelijk energieneutraal te produceren. Vanuit de koeling wordt het fruit veelal in de maanden november tot en met mei van het volgende jaar verkocht. Het kan zomaar zijn dat u in de supermarkt onze appels en peren aantreft én koopt natuurlijk.

Tijdens uw verblijf staan wij voor u klaar om uw vragen over het telen van fruit te beantwoorden. Op aanvraag nemen wij u graag mee voor een rondleiding door onze boomgaarden

Wij telen nu conference peren en onze appelrassen zijn elstar, goudreinette en jonagold. Op ons bedrijf zijn ook bloemenranden en bloeiende hagen aanwezig en vogel- en vleermuiskastjes. Dit alles heeft een positief effect op de biodiversiteit in onze boomgaarden.

Er is nu ruimte voor een volgende stap in onze bedrijfsvoering. Het lijkt ons leuk om als aanvulling op onze werkzaamheden in het fruitteeltbedrijf een recreatietak op te bouwen. Na een periode van denken, bijsturen, bouwen en sjouwen is het nu zo ver dat wij klaar zijn voor het ontvangen van gasten.

Wij verwelkomen u graag op ons bedrijf!

Fruitteelt in vogelvlucht

Het plaatsen van boompalen.
De aanplant van jonge perenboompjes.
Perenbloesem in april.
Appelbloesem in april.
Kleine peertjes in juni.
Kleine appeltjes in juni.
Plukrijpe peren in september.
Plukrijpe appels in september.
Snoei van fruitbomen in de winter.
Snoei van fruitbomen in de winter.